Byggesak i Fredrikstad Kommune - dette bør du vite

Har du en byggesak i Fredrikstad Kommune kan du finne råd og svar om byggesøknad og annet her
Har du en byggesak i Fredrikstad eller Hvaler Kommune kan du finne råd og svar om byggesøknad her

Bor du i Fredrikstad eller på Hvaler og har en byggesak der du enten skal bygge nytt, bygge på, rive ned, endre eller annet, er det viktig at du bruker riktig fremgangsmåte. Vi gir deg her noen tips til hvor du kan lete når du skal gå frem i byggesaken din.

Må du søke?

Et viktig spørsmål du bør sette deg inn i og undersøke med en gang. Det har skjedd flere endringer de siste årene som gjør at man nå kan bygge eksempelvis garasje, bod eller terrasse uten å søke. Fra 1.mai i år kan du bygge terrasser og små tilbygg på egen eiendom uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen. Les mer om dette på regjeringens egne sider.

Fredrikstad Kommune har laget en egen informasjonsside hvor du blant annet finner ut hva som er søknadspliktig og hva som kan gjøres på tomten din uten å søke. Dersom du tilhører Hvaler Kommune har de også satt opp en oversiktlig side som gir deg svar på det aller meste. Informasjonssiden om byggesaker i Hvaler Kommune finner du her.

Hvordan unngå unødvendig lang saksbehandlingstid?

Fredrikstad har en stor skjærgård med mange hytter. Det samme kan sies om Hvaler hvor store deler av kommunen ligger innenfor 100-meters beltet, altså nærmere sjøen enn 100 meter, hvor det i hovedsak er byggeforbud. Av denne åpenbare grunn er det viktig å sette seg inn i hva man kan gjøre eller ei i forhold til byggesaken sin. Hvaler Kommune har laget denne informasjonssiden for å rettlede deg som har et slikt prosjekt, med mål om å redusere behandlingstiden i så stor grad som mulig.

For å levere en så fullstendig byggesøknad som mulig finner du her mange gode råd til hva som må gjøres før søknaden sendes, gebyrpris for byggesaker, ulike søknadsskjemaer og ikke minst ofte stilte spørsmål med svar.

Hva koster det å søke et byggeprosjekt?

Det finnes svært mange ulike byggesaksgebyrer. For Fredrikstad Kommune finner du de siste oppdaterte gebyrene på denne siden. Hvaler Kommune har også en oppdatert prisliste som du finner link til her.