Gode tips til deg som skal renovere en bolig

Gode tips til deg som skal renovere en bolig

Det er mye å huske på når du skal renovere din bolig. Det finnes også en del fallgruver, som er lette å unngå med god planlegging. I denne artikkelen får du gode tips fra byggmesteren på veien til din drømmebolig!

Kartlegg hva du skal renovere

Skal dere renovere et eldre hus? Skal dere beholde noen originale elementer? Er det et nyere bygg som dere vil fornye for å gjøre om til din drømmebolig? Eller har dere kun kjøpt et hus for å renovere og så selge? Grunnen til renoveringen vil ha mye å si for hvor omfattende prosjektet vil bli. Er grunnen til renoveringen at dere skal selge så bør dere gå for en tidløs stil som flere kan like.

Har dere tenkt til å renovere hele boligen kan det bety å rive de fleste overflater helt ned til bjelkelaget. Det kan innebære nye gulv, veggflater, nye tekniske anlegg som rør, ventilasjon og strøm, nytt bad og kjøkken. Kanskje dere også går for nye romløsninger. Er boligen deres av en eldre standard så er det kanskje også behov for utvendige utbedringer.

Planlegg materialbruk og løsninger

Det første dere bør starte med er god planlegging i alle ledd. Det er viktig å ha en god kommunikasjon  med byggmesteren om hvilke behov du har.  God planlegging vil ha mye å si for hvor nøyaktig og detaljert et pristilbud vil  være. Det bør komme tydelig frem i planleggingen hva slags materialer og overflater dere ønsker. Har dere også tenkt til å endre planløsning så er det lurt å samarbeide med en byggmester i planleggingen. Når det kommer til materialvalg så har enkelte ting leveringstid, blant annet vinduer.

Sett opp et budsjett og få kontroll på hvor mye du kan bruke

Totalrenovering for å oppnå en drømmebolig kan være et kostbart prosjekt, så det er lurt å snakke med banken tidlig, for å få en oversikt over hvilke budsjettrammer ditt prosjekt vil ha. Slik får du en oversikt om du ikke får gjennomført alt du hadde tenkt. Hoveddriveren av pris på et renoveringsprosjekt vil styres etter størrelsen og kompleksiteten på prosjektet. I tillegg vil antall bad, kjøkken og andre våtrom ha mye å si. Ikke bare er innredningen til denne typen rom kostbare i seg selv- oppussingen av disse rommene fører gjerne med seg oppdateringer av tekniske løsninger slik som rør, sluk, ventilasjon og oppvarming.

Generelt har materialvalg og standard mye å si for sluttprisen på prosjektet. Du skal kanskje kjøpe ny kledning til gulv, vegger og tak. Tar man for seg gulv så er det snakk om store prisforskjeller. Visste du forresten at nordmenn er verdensmestere i oppussing?

Bruk en entreprenør

Velg en entreprenør med offentlige godkjenninger og gode referanser. Tveit & Torgersen Byggmester har sentral godkjenning og er en godkjent mesterbedrift. I tillegg bør man ikke undervurdere verdien av god kommunikasjon og personlig kjemi med entreprenøren. Totalrenovering er en tidkrevende prosess og både før og underveis i prosjektet vil det være en fordel med god kommunikasjon.

Planlegg hva dere kan gjøre selv

Det kan være fristene å ta på seg en større del av prosjektet selv for å spare penger. Men det blir ikke alltid billigere av å gjøre ting selv. Tenk på tiden du selv må bruke, det kan ta nesten dobbel så lang tid å bli ferdig med f.eks flislegging som når en fagmann gjør det. Ta kun på deg oppgaver som du er helt sikker på at du kan gjøre raskt og med høy kvalitet. Kan være lurt å ta på seg oppgaver som rydding av byggeplassen, søppelhåndtering og kanskje maling hvis du er komfortabel med det. Det bør være avtalt med håndverkerne på et tidlig tidspunkt om hva dere ønsker å gjøre selv. Husk at dere selv også må kunne følge den avtalte fremdriftsplanen  for å unngå forsinkelser.

Kontrakt og fremdriftsplan

Det er viktig å skrive en tydelig kontrakt. Det skal fremgå hvem som skal gjøre hva, startdato, når prosjektet skal være ferdig og til hvilken pris. Kontrakten bør også inneholde retningslinjer for hvordan forsinkelser og uforutsette kostnader skal håndteres. Bruk gjerne kontrakter som er utformet for håndverkstjenester. Vi anbefaler også at det blir lagd en fremdriftsplan. Fremdriftsplanen bør inneholde datoer som fungerer som holdepunkter for når de ulike oppgavene skal være ferdig. Slik blir det lettere for deg som ufaglært å vite at ting går som planlagt.

Ønsker du en befaring eller et møte, ta kontakt med oss i Tveit & Torgersen Byggmester AS.