Hva koster det å bygge et hus?

Hva koster det å bygge et hus?

Det spørsmålet vi antagelig blir stilt flest ganger i løpet av et år, er «hva koster det å bygge et hus». Men, selvom spørsmålet kommer ofte blir svaret aldri det samme. Det er mange faktorer som påvirker prisen når du skal bygge et hus, og i denne artikkelen tar vi for oss følgende:

  1. Størrelsen på huset:
  2. Beliggenhet
  3. Tomteforhold
  4. Materialvalg
  5. Tekniske løsninger i huset
  6. Innredning
  7. Rominndeling
  8. Egeninnsats

Størrelsen på huset: 

Dette punktet er svært vesentlig. Om du skal bygge et lite eller stort hus har selvfølgelig en innvirkning på prisen. Alt på ett plan eller flere etasjer? Kanskje du også ønsker deg en kjeller som må sprenges og graves ut. 

Beliggenhet

Priser på materialer varierer etter hvor du er i landet vårt. Prisene er ikke alltid det samme i Fredrikstad som langt opp i nord. Beliggenhet har også noe å si på hvor lett det er å ta seg frem til tomten. Har man en tomt hvor det er vanskelig å komme frem med store biler, trenger en kanskje helikopterfrakt. Det er lettere å komme frem til en tomt på et byggefelt i Fredrikstad enn ute på en øy på Hvaler som ikke har vei forbindelse.

PS: Tveit & Torgersen tilbyr frakt med helikopter, i tillegg til at vi har båt og ATV for å komme frem overalt.

Tomteforhold

Må tomten bearbeides mye før selve husbyggingen kan starte? Består tomten av fjell og stein som må sprenges vekk før en tømrer kan starte med selve husbyggingen så har det en stor innvirkning på prisen.

Materialvalg

Her er det stor variasjon etter ønsket kvalitet og personlig smak.  Vedlikeholdsfritt utvendig? Liggende eller stående kledning? Panel, gips og/eller tapet? Type fliser? Gulvbelegg/fliser? Type og størrelse på vinduer? Laminat, pergo eller parkettgulv? Lister eller listefritt? Hvordan kjøkken valget faller på. Peis? Velger du materialer som kan kjøpes av ditt lokale byggevarehus i Fredrikstad og Hvaler er det selvfølgelig billigere enn om du velger materialer som spesialbestilles fra andre steder i landet.

Tekniske løsninger i huset?

Varmepumpe, vannbåren varme, varmekabler, sentralstøvsuger? Hvor mange stikkontakter og lysbrytere? Dimming og antall spotter? Solskjerming eller solcellepanel? Dette er bare noen av mange ulike valg som må tas når du skal bygge deg drømmehuset.

Innredning

Åpen kjøkkenløsning og hvordan kjøkken. Baderomsinnredning og hvor mange bad er det behov for. Eget vaskerom? Type trapp er ønskelig og hvor mange garderober er ønskelig. Vi anbefaler også at du bestiller time hos en av de mange dyktige kjøkkenleverandørene før du tar en beslutning. Dette vil også gjelde garderobeløsninger. Ta med deg plantegningene og la ekspertene hjelpe deg til å se løsninger du kanskje ikke hadde tenkt på selv.

Rominndeling 

Åpenkjøkken løsning eller eget kjøkken. Hvor skal badene plasseres?  Hvor mange soverom trenger du? Her må en sette seg ned å tenke over sine behov og ønsker, både på kort sikt – men ha også noen tanker på lengre sikt. Kan noen rom gjøres om når ungene flytter, vil du ha mulighet for en utleiehybel på sikt osv?

Har/planlegger du hus med utleiedel, få tilgang til kontrakter her

Egeninnsats

Visste du at under byggeprosessen av en ny bolig så kjøres det bort ganske mange hengerlass med restmaterialer, avkapp og søppel. Enten kan du betale en tømrer for å rydde det bort for deg – eller gjøre det selv. En kan også velge å tilrettelegge ved å hjelpe til å bære , men da er det viktig at det blir gjort tidsnok så en ikke hindrer snekkeren og de andre som skal inn på byggeplassen å gjøre jobben sin. En kan også velge å gjøre noe av byggingen selv, men da anbefaler vi at du er ganske handy, så ikke fagfolka må rette opp etter deg:)