Hvordan velge riktig gulv?

Hvordan velge riktig gulv i nytt huset eller hytte

Gulv er en av de tingene som fremhever hjemmet ditt! Det er en av de største flatene i rommet og et bærende element for interiøret. Valget av gulv kan utgjøre forskjellen for å skape en helhetlig og personlig stil.

Når du  velger gulv tar du et valg for mange år frem i tid. Det finnes et stort utvalg av gulv i ulike mønstre, struktur, farger og prisklasser. Men hvilket gulv passer egentlig best din stil og ditt behov? Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt, som f.eks laminat og vinyl. Begge kommer i et bredt utvalg av farger. De er enkle å legge og har de senere årene fått en strøken naturtro finish.

Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Med parkett tar du dessuten naturen inn i huset og får et gulv preget av treets naturlige variasjoner. Disse kan forsterkes med mange type behandlinger, blant annet børsting og håndskraping, som fremhever årringene i treet, det gir også gulvet struktur. Parkett og heltregulv passer typisk i stue og soverom. Men kan selvfølgelig også brukes på et kjøkken.

Hva slags vedlikehold kreves av parkett?

For et normalt hushold er ikke parkett mer krevende enn andre gulv når det kommer til vask og vedlikehold. Den generelle rengjøringen gjør du enkelt ved å støvsuge eller bruke moppen.

Det enkleste vedlikeholdet får du ved å gå for en lakkert parkett. Lakken forsegler treoverflaten og gjør både renhold og vedlikehold enkelt. Bruk lite vann og et syntetisk vaskemiddel som ikke inneholder fett når du vasker. Unngå bruk av grønnsåpe da det etterlater en hinne som gjør at gulvet ser skittent ut over tid. 

Parkett som er oljet gir en naturlig matt glans og fremhever strukturen i treverket. Det gjør gulvet godt og behagelig å gå på. Det trenger noe vedlikehold for å friske opp overflaten og legge på et nytt beskyttende lag. Dette gjøres enkelt med vedlikeholdsvoks, som også kan brukes punktvis på mer trafikkerte områder Oljede gulv bør rengjøres med såpe som inneholder fett. Ønsker du et gulv som trenger minimalt med vedlikehold? Da er høytrykkslaminat et sikkert valg. Her får du et gulv som ser ut som ekte treverk, men som ikke trenger sliping eller olje. En fuktig klut eller mopp og litt vaskemiddel er alt du trenger for at gulvet skal se like fint ut år etter år.

Farger og design

Det er ingen tvil om at farger og design spiller en stor rolle når du skal velge ditt nye gulv. Det finnes utrolig mange valg muligheter. Og det finnes noe for enhver smak. Hvilket valg du tar har en innvirkning på hvordan rommet oppfattes. Et mørkt gulv «sluker» mye lys, men det gir også en følelse av varme og hygge. Et lyst tregulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større.

For å få det beste ut av gulvet er det viktig at du velger riktig underlag. Rett valg av underlag vil kunne bidra til mange ting: Alt fra å redusere støy i samme rom og rommet under. Det å få god effekt av eventuell gulvvarme og en optimal gå komfort. Til å motvirke mulige skader eller defekter.

Husk at naturlig lys, størrelse på vinduer, annen belysning og lysets retning påvirker hvordan gulvets oppfattes. Som hovedregel legger man gulvet på langs i rommets lengderetning. Hvis ikke rommet er for smalt og vinduene er plassert på langsiden, kan man vurdere hva som er viktigst å fremheve – formen eller lyset.

Er du tvil om hva du skal velge så er det lurt å spørre en byggmester eller tømrer om hjelp. Tveit & Torgersen Byggmester AS har lang erfaring og hjelper deg på veien til å skape et drømmehjem. 

Ta kontakt med oss i dag!