Mange har nok sett spiler i terrasserekkverk og pergola, men det fungerer også helt utmerket innendørs
Med spiler skaper du et rent og moderne uttrykk som skiller seg litt ut. Spiler kan brukes i tak, da kalles det en spilehimling, eller så kan det brukes på en eller flere vegger. Kun fantasien som setter en stopper. Både spilenes tykkelse og bredde kan tilpasses etter ønske. De kan også leveres med eller uten overflatebehandling. Har du glatte vegger kan spiler bryte opp, enten ved bruk av spilepanel på en av veggene eller som spilehimling.
Vegger og tak med spiler er ikke bare utseendemessig spennende og en fin vri på interiøret. Bak spilende er det nemlig vanlig å montere en akustikkduk , som sørger for å gi en rolig og ensartet bakgrunn, samtidig som den absorberer lyd. Spilene i seg selv gir også en effekt da de bidrar til å bryte lyden.
Tykkelsen på spilene ligger vanligvis på 2-3cm med en avstand på ca 1cm, men dette velger man jo selv. Det er også mulig å bruke spiler i ulike bredder i samme tak eller vegg. Det er vanligst å bruke tresorter som ask, eik og furu men lønn, bjørk, kirsebær, valnøtt, osp og bøk kan også brukes. Skal det overflatebehandles denne typer spiler brukes det ofte produkter som lar gløden og strukturen i treverket skinne gjennom som beis eller olje.
De forskjellige måtene å bruke spiler innendørs
Romdeler – det å bruke spilevegger som romdeler, enten fastmontert eller frittstående er et fint alternativ til den tradisjonelle lettveggen da resultatet blir luftig og åpent. De kan også brukes som spilevegg enten fastmontert eller frittstående, spilehimling, spilegulv, TV-vegg og trapperekkverk.
Den enkle måten
Vil du ha spilevegger på en rask, enkel og praktisk måte, bør du merke deg at Combiwood har lansert Combiwall spileplater til bruk på vegg. Platene er monteringsklare og kan enkelt tilpasses, kappes og klyves. Spilene i heltre er limt og stiftet fra baksiden av den sorte MDF-platen (3 mm), og montert på slik måte at platene lett settes inntil hverandre med overlapp for å få et pent og jevnt resultat. Combiwall leveres ubehandlet, lakket eller hvittonet. Størrelsen på Combiwall spileplater er 2360 x 600 mm. Vil du heller lage din nye spilevegg med enkeltspiler i stedet for å bruke plater, har Combiwood markedets største lagerførte sortiment i tradisjonelle spiler. Den mest brukte dimensjonen – 21×045 – lagerføres i flere treslag og overflatebehandlinger som lakk og hvittoning eller ubehandlet. Produksjon av spesialdimensjoner i treslag som furu, eik, ask og bjørk er også mulig.
Dette kan du bygge med spiler ute
Bruk av spiler ute er mer eller mindre ubegrenset. Har du lyst på spiler utendørs så er det her noen ideer du kan tenke på: hagemøbler, pergola, terrasserekkverk, utekjøkken og levegg. Når du skal bruke spiler ute så må materialet du velger være impregnert eller så må du behandle treverket med maling eller beis. Tilpass etter stilen på huset eller hytta.
Når er det lurt å bruke lim og når bør man bruke skruer/spiker?
Hvis du skal sette opp en spilevegg eller en spilehimling som er forholdsvis lang, så må du skjøte spilene. Da er det også viktig å lime skjøtene sammen. Skjøtene bør da kappes i 45 grader hver sin vei. Til selve festingen av spilene , så kan du bruke både skruer og spiker. Dert som er viktig når du bruker spiker , er at 2/3 av spikeren er festet bak spilen. I himlingen anbefaler vi å bruke skruer. Når du spikrer kan du spikre dette skjult ved å spikre skrått inn på siden, men det er vanskelig hvis du skrur. Så da må du tenke på at du skal få linjen med skruer til å være så rett som mulig. Da er det lurt å bruke en snor eller en laser.
Trenger du litt inspirasjon ta en titt her