Vi kan starte med forskjellen på terrasse, platting, veranda, balkong og en altan selv om vi skal konsentrere oss om platting. 
 

Terrasse er en avsats foran bygningen. Fra terrassen er det som regel en inngang til stua og en trapp til hagen. En terrasse ligger som oftest på bakkeplan.

Platting er også en avsats foran bygningen.

Veranda er en åpen eller overbygd oppholdsplass som tilbygg til hus.

Altan er en ikke overbygd oppholdsplass på tak.

Balkong er en oppholdsplass på husfasaden. Gulvet ligger i samme høyde som gulvet inne, og er en fortsettelse av dette.

Nå skal vi legge mest vekt på hvordan du får den uteplassen du har lyst på ved å velge platting og terrasse.

En platting er ikke bare en platting. En platting kan lages i mange forskjellige størrelser, former, materialer og farger.

Platting

Det første man bør gjøre når man skal bygge en platting er å kartlegge behovene for uteplassen. Skal den brukes som solterrasse eller skal den romme en stor spisegruppe med grillplass. Har du små barn som skal tilbringe sommerdagene med lek på plattingen. Eller du kanskje ønsker å sette inn et boblebad på plattingen. Mulighetene er mange og det er først og fremst kun fantasien som setter en stopper for hva man kan gjøre. I planleggingen bør man vurdere materialvalg ut i fra miljø og bruk. Materialvalg henger også helt klart tett sammen med personlig smak og stil. Et materiale som holder fasongen over tid er vesentlig for en varig pen terrasse.

Forskjellige typer plattinger varierer veldig i pris. Prisen på en platting avhenger naturligvis av størrelse og materialvalg.

Det finnes mange forskjellige typer tre du kan bruke til din platting. Valget kan stå mellom hardt og mykt tre. De harde tresortene som teak og eik gir plattingen et eksklusivt preg. De myke tresortene som er blant annet lerk og furu.

Platting med mykt tre

Plattingen må rengjøres jevnlig, fordi det vil gro alger på overflaten. Mange velger å spyle bordene med en høytrykksspyler, men ingen myke tresorter har godt av å bli renset med høyt trykk. En hageslange – gjerne med trykk på strålen er mye mere skånsomt.

Platting med hardt tre

Hardt tre sliter mye på verktøyet som blir brukt. Skal du bygge en større platting , kan det sløve tennene på både på håndsagen og sagbladene til elektriske verktøy.

Hvilke terrassebord skal du velge

Det er lett å bli forvirret når man skal velge terrassebord så her skal vi gi dere en liten guide om de forskjellige typene.

Vi begynner med de harde sortene:

Teak er den mykeste av de harde. Men den er sterk og er naturlig impregnert, slik at den holder lenge. Den sprekker lett, så det er nødvendig å forbore før du skrur.

Eik kan holde i mange år selv om det er ubehandlet, men kjøper du billig eike terrassebord så kan det råtne allerede etter 4-6 år. Så billige eikebord kan fort bli et dyrt kjøp. Eik inneholder garvesyre.

Robinia er det europeiske alternativet til teak. Det er hardere og sterkere, og har samme lange holdbarheten. Det er enkelt å bearbeide, men det er lurt å forbore før du skrur.

Termoask får en gyllen farge, slik at det ligner tropisk tre, når det varmebehandles. Det blir også hardere og opptar mindre fukt. Men det er ikke impregnert mot sopp og råte.

Ipe er en av de tyngste og en av de mest holdbare tretypene. Treet har store fargeforskjeller. Det er vanskelig å bearbeide og forboring er nødvendig.

Merbau er utrolig sterkt og veldig lang holdbarhet. Treet inneholder gummi og opptar nesten ikke vann. Merbau er hardt å bearbeide.

Her kommer en liten oversikt over noen av de myke tresortene.

Sibirsk lerk er mykt og det vrir seg når det opptar eller avgir fukt. Derfor er det mindre egnet til vannrett montering utendørs. Holdbarhet 8-12 år.

Europeisk eik vokser raskere enn den sibirske. Derfor er den mykere og angripes raskere av sopp. Bør jevnlig behandles med en linoljebasert trebeskyttelse til lerk. Denne lerken er mindre egnet til vannrett montering.

Superwood gran er mykt og enkelt å bearbeide. Slitasjen på på terrassen vil synes raskt. Superwood gran er gjennomimpregnert og er mest brukt som kledning. Men den finnes også som terrassebord.

Douglasgran ligner den europeiske lerk når den er skåret opp. Egenskapene ligner også, men denne granen vrir seg ikke like mye. Kan holde opp i mot 10 år men nå jevnlig etterbehandles mot sopp.

Trykkimpregnert furu er det mest solgte terrassebordet og det med god grunn, for holdbarheten er høy selv om treet er mykt. Selv om treet ikke behandles så kan det holde i 15 – 25 år.

Thermowood furu er varmebehandlet og det gir treet en gylden farge. Treet blir hardere og det opptar mindre fukt, men det må likevel etterbehandles. Holdbarheten er ikke helt kjent.

Keboney er en furu som er gjennomimpregnert uten bruk av tungmetaller og organiskeløsemidler. Holdbarheten er 15 – 25 år.

Seder er en veldig lett tresort. Den er veldig myk og seig. Den brukes veldig ofte til terrasser. Treets mange naturlige giftstoffer gjør at det er godt beskyttet mot råte og sopp. Holdbarheten er 15 – 20 år.

Oppbygging av terrassen

Plattingens oppbygging og konstruksjon er absolutt ikke likegyldig. Selv om ingen kan se hvordan det ser ut under plattingen når den først er ferdig, så er det viktig at du har laget en solid konstruksjon. Det finnes mange metoder som hjelper å lage en solid konstruksjon avhengig av hvilken bunn du bygger den på.

Skal terrassen bygges på et sted hvor det ikke er en fast bunn som gress må du først lage den faste bunnen. Skal terrassen ligge oppå på en belegning må den rettes opp.

Vedlikehold

En platting bør vedlikeholdes. Er den trykkimpregnert bør den smøres inn med grunningsolje og en laserende trebeskyttelse. Heldekkende vil skalle av å kreve årlig maling. ThermoWood leveres ferdig grunnet, men bør på et tidspunkt oljes eller males med en laserende trebeskyttelse. Heller ikke Thermowood bør få heldekkende trebeskyttelse. Teakplattinger skal du bare la være , de blir sølvgrå. Du kan også såpeskure den, slik at de nesten blir hvite. Eller du kan olje dem, slik at de beholder den røde gløden.

Er drømmen en ny platting for å nyte sommeren hjemme, ta kontakt med oss i dag.