Skal en velge maling eller beis?

Utseendemessig så er forskjellen på maling og beis tydelig. Maling dekker treverket , mens beisen lar trestrukturen skinne igjennom. Du kan male over beis, men ikke beise over maling. Oljebeis er en mellomting mellom beis og maling. Den dekker mer enn beis, men er i utgangspunktet litt mer gjennomsiktig enn maling.

Hva er viktigst?

Utseende

Arbeidstid

Vedlikeholdsintervall

kostnad og miljø

Grunning

Uansett hva du velger så krever et vellykket resultat et godt forarbeid. Dersom veggene er ubehandlet fra før så må de grunnes. Grunning skal sikre god heft og hindre fukt og råteskader i underlaget. Hva slags grunning du skal bruke , kommer an på om du skal ha en dekkende eller gjennomsiktig behandling over. De fleste produsenter har serier med produkter som passer sammen, og det lønner seg å bruke disse.

Tidligere malt flate

Skal du gå løs på en tidligere malt flate så bør du først vaske huset med husvask. Begynn nedenfra og jobb deg oppover. Områder med sopp eller alger skrubbes før du skyller hele huset. Bruk en vanlig hageslange og ikke en høytrykksspyler. Etter vasken må huset få tørke minst et døgn før du skraper av all løstsittende maling. Det er viktig å gjøre det i denne rekkefølgen, skraper du først, risikerer du å skrape skitt og møkk inn i treverket. Tidligere beisede hytter og hus som trenger et nytt strøk skal også vaskes godt , og løstsittende beis skrapes av. Deretter grunner man på bart treverk. Solveggen er alltid den veggen som slites mest og den må ofte beises og males oftere enn resten av veggene.

Hvor ofte skal veggene males eller beises

Lokale værforhold, underlaget og hvor ofte veggene renholdes er blant faktorene som spiller inn på hvor lang tid det går mellom hver gang veggene trenger ny maling eller beis. Dersom en vegg er slitt så betyr det ikke at hele huset nødvendigvis må gjøres noe med. Faktisk så kan det være bedre å la det være, og i stedet bare ta den værutsatte veggen, for både beis og maling bør brytes ned mellom hver overmaling.

Beis

Beis er en transparent overflatebehandling som lar treverkets struktur og overflate være til dels synlig. Strukturen vil avta noe for hver behandling, mens beisfargen blir kraftigere for hvert nytt strøk. Beis er lett å påføre og har et påføringsintervall fra 1-5 år avhengig av klima. Beis er den overflatebehandlingen som er tynnest og svakere pigmentert, altså den behandlingen med minst beskyttende overflate. Beis krever derfor hyppigere vedlikehold enn maling og dekkbeis.

Dekkbeis

Dekkbeis har nesten samme dekkevne som maling, men vil ikke skjule treets struktur på samme måte. Dekkbeis har kraftigere pigmentering enn beis. Dekkbeis og maling beskytter begge bedre mot lysnedbrytning enn beis. Det kan derfor gå lengre tid mellom hver påføring. Over tid vil gjentatte overflatebehandlinger med dekkbeis få samme utseende som maling. Påføringsintervall vil være 5 – 7år.

Maling

Maling er tykkere enn beis og dekkbeis og gir en glattere overflate på treverket. Maling dekker og beskytter treverket best over tid, enten det er olje eller akrylmaling. Påføringsintervall er 5 – 12 år forutsatt riktig forarbeid. Bruk egne malingstyper for utsatte partier som vinduer, dører og vindskier.

Akrylmaling eller oljemaling

Vil du ha en dekkende behandling er det stort sett oljemaling eller akrylmaling du har å velge mellom, men det finnes også blandingsprodukter. De fleste produsenter anbefaler akrylmaling fremfor oljemaling til de som vil ha et best mulig resultat over så lang tid som mulig. Akrylmaling er mer elastisk og tørker ikke på samme måte som oljemaling. Akrylmaling tørker fort. Oljemaling har veldig gode egenskaper mot vann og temperatursvingninger.

Når du skal male?

Det er viktig å lese bruksanvisningen på hvert produkt. Generelt så gjelder det å ikke male i solsteiken, da kan det lett bli blærete og senere flasse av. Mal heller ikke for seint på kvelden, for dugg gir skjolder på overflaten. Trenger du inspirasjon eller hjelp til hva du skal velge så ta kontakt med Kjøstelsen Fargehandel i Fredrikstad. 

Hva kan brukes på hva?

Beis kun på beis

Dekkbeis kun på beis og dekkbeis

Maling på beis, dekkbeis og maling

Tjære kun på tjære

Linolje kun på linolje

Trenger du en snekker så ta kontakt med oss i dag!